Sajam pirotske peglane kobasice – tradicija, ukus i ponos Pirota

Pirot će 25. i 26. januara ponovo postati epicentar gastronomskih dešavanja, jer nas očekuje 12. sajam pirotske peglane kobasice. Ove godine manifestacija će se održati na novoj lokaciji, u Sajamskom prostoru u centru grada, i okupiće izlagače koji će predstaviti jedinstveni specijalitet po kojem je Pirot nadaleko poznat.

Pirotska Peglana Kobasica je simbol ovog kraja, ručno pravljena od telećeg, ovčijeg i kozjeg mesa i „peglana“ svakodnevno tokom 40 dana, kako bi se postigao savršen ukus i kvalitet. Ova kobasica nije samo specijalitet već i deo kulturnog identiteta Pirota.

Sajam, koji se tradicionalno održava svakog poslednjeg vikenda u januaru, jedna je od najvećih gastronomskih manifestacija u regionu.
Manifestacija ima za cilj da pirotska peglana kobasica dobije zvaničnu zaštitu geografskog porekla, čime bi postala treći zaštićeni proizvod iz Pirota, nakon pirotskog kačkavalja i pirotskog ćilima. Ova zaštita bi dodatno promovisala Pirot kao turističku destinaciju i učvrstila poziciju lokalnih proizvođača na domaćem i međunarodnom tržištu.

Pored peglane kobasice, posetioci će imati priliku da uživaju u širokom spektru lokalnih proizvoda: čuvenom pirotskom kačkavalju, belom siru, staroplaninskoj trpezi i domaćim organskim proizvodima. Sajam takođe okuplja destilerije, vinarije, mlekare i proizvođače suvenira, pružajući posetiocima sveobuhvatno iskustvo ukusa, mirisa i tradicije Pirota.

Ne propustite priliku da posetite Sajam Pirotske Peglane Kobasice i osetite jedinstveni duh ovog kraja. Uživajte u vrhunskim delikatesima, podržite lokalne proizvođače i ponesite sa sobom deo pirotske tradicije. Vidimo se 25. i 26. januara u Pirotu!
Foto: Turistička organizacija Pirot