Proglašene najbolje preduzetnice i rodno najsenzitivnije kompanije u Srbiji

U godini jubileja, kada obeležava dvadesetpetogodišnjicu svog postojanja, Udruženje poslovnih žena Srbije je na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum sedamnaesti put dodelilo nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji.  Takođe, šesti put je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija, a drugi put je dodeljena i WIPO IP Enterprise Award

Titulu „žena zmaj“ ove godine ponelo je 12 preduzetnica, od 28 finalistkinja iz cele zemlje. Dobitnica jedne od dve glavne nagrade, za Izvozno orijentisanu firmu, je Snežana Radovanović, suvlasnica preduzeća Jela d.o.o. iz Jagodine, dok je drugu glavnu nagradu, priznanje za Uspešan poslovni model, dobila Nada Mišković, suvlasnica i direktorka preduzeća Bio špajz d.o.o. izBeograda. Specijalna priznanja dobile su sledeće preduzetnice: Specijalno priznanje za poslovnu strategiju Ana Petrović, Studio za konsalting Ana Petrović d.o.o. i Centar za edukaciju Ana Petrović d.o.o.  Beograd, Specijalno priznanje za medijsku promociju preduzetništva Jasminka Grunčić, privredno društvo UYB d.o.o.  Subotica, Specijalno priznanje za razvoj start-up zajednice Eleonora Sergijević, Omnis Design studio i privredno društvo Mojo AI MediaTechnologies d.o.o. Beograd, Specijalno priznanje za preduzetnički duh Tamara Kusovac, samostalna umetnica, atelje Tamara Kusovac Beograd, Specijalno priznanje za inovativnost Klementina Kovač Nemet, privredno društvo Zeleno žito Nemet d.o.o. Palić, Specijalno priznanje za brendiranje starih zanata Branka Golubović, preduzetnička radnja Wool Art Skržuti, Specijalno priznanje za pravnu pomoć preduzetnicama Ljubica Radović, advokatskakancelarija Ljubica M. Radović Beograd, Specijalno priznanje za promociju ženskog preduzetništva Indira Popadić, centar Core International Novi Sad, Specijalno priznanje za mlade preduzetnice Milica Krstić, agencija Siguran kontakt i udruženje Siguran prostor Beograd, Specijalno priznanje za digitalni marketing Svetlana Gašević, agencija NS PromoTeam Novi Sad   

– U prethodne  dve i po decenije, Udruženje poslovnih žena Srbije osmišljavalo je projekte iokupljalo preduzetnice, pružajući im ono što je neophodno za njihov razvoj: znanje, veštine, umrežavanje, informacije, promociju. Bili smo pioniri u afirmaciji ženskog preduzetništva skoro punih 15 godina da bi nakon toga, konačno, situacija počela da se menja. Tema ženskog preduzetništva je postala popularna, domaće institucije uvele su ga u svoje programe, podstaknute su različite lokalne inicijative i žene u preduzetništvu su postale vidljive. Prema istraživanjima, i motivacija žena za otpočinjanje biznisa se promenila, to više nije nužda već želja da se realizuju sopstveni potencijali. Nakon više od dve decenije, žensko preduzetništvo se od socijalne pomerilo ka razvojnoj kategoriji i osvetlilo brojne uspešne primere preduzeća u vlasništvu i pod upravom žena, koje su s ponosom ponele titulu najprestižnije nagrade za žensko preduzetništvo u Srbiji – Cvet uspeha za ženu zmaja –  izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije. 

Šestu godinu zaredom dodeljeno je priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija srednjim i velikim kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju strategiju društveno odgovornog poslovanja, rukovode se principima Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena, primenjuju principe rodne ravnopravnosti i pružaju najbolji model uključivanja žena u lance snabdevanja. Prvo mesto pripalo je kompaniji Avon Cosmetics SCG d.o.o., na drugom je Unicredit Bank Srbija AD, a na trećem  Delhaize Srbija d.o.o. 

Drugi put je, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), dodeljeno specijalno priznanje ženskoj firmi za uspešnu primenu industrijske svojine WIPO IP Enterprise Award za 2023, sa ciljem da se poveća vidljivost preduzetnica koje su pokazale visoku svest o zaštiti prava intelektualne svojine. Priznanje je ove godine pripalo preduzeću Perfect Body Shine d.o.o. iz Beograda, čija je vlasnica i direktorka Jasmina Momčilović Nikolić.

Svi oni koji nisu bili u prilici da dođu u Madlenianum, mogli su u direktnom prenosu na YouTube kanalu da prate ceo događaj.

Cvet uspeha za ženu zmaja se ove godine realizuje uz podršku Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za privredu, koji finansira projekat Budi i ti preduzetnica. Institucionalnu podršku pružaju Koordinaciono telo za Rodnu ravnopravnost, Ministarstvoprivrede, Zavod za intelektualnu svojinu, WIPO, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i European SME Week. Cvet uspeha su podržali i korporativni prijatelji, kompanija A1, pokrovitelj manifestacije, Zlatna reka, Stomatološka ordinacija dr Popović, Planeta časopis za nauku, Eurolog System, Klett, Aledjo, Set, Europkop, Testeral, Serbian Venture Network, zajedno sa neizostavnom podrškom prijateljica – firmi članica UPŽ Srbije i medijskih partnera.

Udruženje poslovnih žena Srbije već 25 godina kontinuirano radi na  podršci, edukaciji i umrežavanju poslovnih žena SrbijeZa to vreme realizovan je 171 projekat,  8500 žena prošlo je kroz različite edukacije. U okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja promovisano je gotovo 550 žena161 dobila je priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja, 26 kompanija ponelo je titulu Rodno najsenzitivnije kompanije, a jedno žensko preduzeće osvojilo je WIPO IP Enterprise Medal.  

Najnovije na
Digitalnom Privrednom Vodiču